HR: geen rechtsherstel als geen massaal bezwaar
Volgens de Hoge Raad hoeft voor aanslagen IB die op 24 december 2021 al definitief vaststonden geen ambtshalve vermindering te worden verleend omdat de onjuistheid van de belastingaanslag voortvloeit uit jurisprudentie die is gewezen nadat de aanslag onherroepelijk is komen vast te staan. In een .....
Lees verder...

Ondanks beschikking over renseignement mag fiscus navorderen
Ook al stuurt een hypotheekverstrekker een renseignement naar de Belastingdienst, dat vormt nog geen garantie dat de inspecteur weet of te veel hypotheekrente is afgetrokken. En dus blijft navordering mogelijk.
Twee echtgenoten zijn ieder voor de helft eigenaar van een eigen woning. Zij .....
Lees verder...

Borgstelling MKB-kredieten tot 1 juli 2023 verlengd
De subsidiemodule Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt verlengd tot 1 juli 2023. Volgens minister Adriaansens is de BMKB een ‘doeltreffende’ manier om bedrijven te helpen.
Op grond van de BMKB kunnen financiers een borgstelling verkrijgen voor kredieten die zij verstrekken aan .....
Lees verder...

Ondernemersrisico door moeten wachten op betaling afnemer
Stel dat een opdrachtnemer een grote afnemer heeft die pas betaalt als hij zelf ook zijn geld heeft ontvangen. Dit wijst erop dat de opdrachtnemer ondernemingsrisico loopt.
Een man stopt op 30 juni 2014 met zijn handel in tweedehandsgoederen en oefent vanaf maart 2015 een klusbedrijf uit. .....
Lees verder...

Subsidieregeling elektrische vrachtauto’s populair
De subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische vrachtauto’s (AanZET), die 9 mei openging, kon op grote belangstelling rekenen. Er is op de eerste dag voor ruim € 35 miljoen aangevraagd. Het beschikbare budget van € 13,5 miljoen is daarmee direct overtekend.
De .....
Lees verder...

Winnend bod op veiling aanvaard? Btw verschuldigd!
Veilt een btw-ondernemer goederen en diensten via een website? Dan is hij btw verschuldigd op het moment waarop hij de winnende consument een te verzilveren bon overhandigt. Dit geldt ook als in de praktijk niet alle consumenten hun bonnen verzilveren.
Een vennootschap exploiteert een .....
Lees verder...

Wettelijke betaaltermijn grootbedrijven naar 30 dagen
Rekeningen van MKB’ers moeten door het grootbedrijf met ingang van 1 juli 2022 binnen 30 dagen worden betaald. Tot 1 juli 2022 is die betaaltermijn 60 dagen. Het besluit met de inwerkingtredingsdatum is in het Staatsblad gepubliceerd.
Het gaat om de rekeningen van .....
Lees verder...

Geen aftrek van door dga te beïnvloeden boeterente
Heeft een dga een hypotheek afgesloten bij zijn eigen bv? En kan hij zelf bepalen hoeveel boeterente hij moet betalen bij een voortijdige aflossing? Dan mag hij deze boeterente niet aftrekken, zo oordeelt Rechtbank Den Haag.
Een stamrechtvennootschap leent op 1 januari 2012 een bedrag van .....
Lees verder...

Aangemeld bij MijnOverheid? Dan digitale WOZ-beschikking!
Heeft de eigenaar van een woning eenmaal zich aangemeld voor digitale toezending van WOZ-beschikkingen door de gemeente? Dan kan hij niet meer van de gemeente eisen dat zij hem de WOZ-beschikkingen op papier doet toekomen.
De eigenaar van een geschakelde bungalow gaat in beroep tegen de .....
Lees verder...

Mogelijke afschaffing 30%-regeling leidt tot onrust
Zo’n 40 bedrijven, VNO-NCW, Techleap en tal van ondernemersorganisaties hebben de Tweede Kamer in een brief opgeroepen om de 30%-regeling in huidige vorm te behouden. Volgens de ondertekenaars zet dat de Nederlandse bedrijven van de toekomst (scale-ups) op achterstand en maakt Nederland .....
Lees verder...